46%
17%
9%
6%
8%
6%
6%
2%
Duitsland
België
Verenigd Koninkrijk
Frankrijk
Verenigde Staten
Zuid-Europa (Itali./Spanje)
Oost-Europa (Oostenrijk/Polen)
Noord-Europa (Denemarken/Zweden)
Aandelen naar ons land volgens Onderzoek
Inkomend Toerisme:
Totaal 12,8 miljoen verblijfsbezoeken in één jaar
tijd vanuit de 11 onderzochte herkomstlanden.

Aantal gasten en overnachtingen in Nederland en gemiddelde verblijfsduur
(in nachten) in 2022 per land
De verblijfsduur van gasten uit dichtbijgelegen landen is langer dan die van gasten uit landen die verder weg liggen. Vanuit Duitsland is de gemiddelde verblijfsduur het langst: 3,7 nachten, gevolgd door België en het Verenigd Koninkrijk met 2,5 nachten.
Aantal verblijfsbezoeken volgens het Onderzoek Inkomend Toerisme
Het Onderzoek Inkomend Toerisme biedt niet alleen inzicht in de gastenaantallen in reguliere commerciële accommodaties die door de CBS-statistiek worden bijgehouden, maar ook de overnachtingen in andere accommodaties. Onder de reguliere commerciële accommodaties vallen de hotels, pensions, appartementen, bungalowparken, campings en groepsaccommodaties. Het Onderzoek Inkomend Toerisme geeft daarnaast ook inzicht in het aantal gasten dat overnachtte op of in een van een particulier gehuurde accommodatie (bijvoorbeeld via Airbnb), een boot, tweede woning, vaste standplaats op een camping of bungalowpark of woning van familie, vrienden of bekenden. Van alle ondervraagden verbleef in totaal 81% in een accommodatie uit de CBS-statistiek. De overige 19% verbleef in andere accommodaties. Toch kunnen we dit aandeel van 19% niet zomaar optellen bij het aantal gasten uit de CBS-statistiek. De CBS-statistiek houdt namelijk alle boekingen van alle gasten bij. Als een bezoeker tijdens zijn of haar verblijf in meer dan één accommodatie overnacht, wordt de bezoeker meerdere keren meegeteld (omdat dit meerdere boekingen zijn). Uit het Onderzoek Inkomend Toerisme is bekend hoe groot het aantal gasten is dat in één accommodatie overnacht en hoeveel gasten in meerdere accommodaties overnachten. Het blijkt dat 82% van de gasten in één accommodatie overnacht en 18% dus in meer dan één accommodatie. Met behulp van deze gegevens zijn de cijfers uit de CBS-statistiek naar beneden bijgesteld om te komen tot het aantal verblijfsbezoeken (in plaats van het aantal boekingen). Omdat de correctie naar boven (bijtelling van de overnachtingen in niet-reguliere accommodaties) ongeveer gelijk is aan de correctie naar beneden (correctie voor bezoekers die in meerdere accommodaties verbleven) komen de bezoekersaantallen uit de CBS-statistiek ongeveer overeen met die uit het Onderzoek Inkomend Toerisme.
Op basis van het Onderzoek Inkomend Toerisme is het aantal verblijfsbezoeken aan Nederland vanuit de elf onderzochte landen 12.778.000 in 2022. Het gaat hier dus om verblijfsbezoeken voor vakantie/recreatie, bezoeken aan familie, vrienden of bekenden en zakelijke bezoekers (een bredere definitie dan die van de CBS-statistiek).

Ontwikkeling aantal gasten en overnachtingen in Nederland en gemiddelde verblijfsduur (in nachten) vanuit elf herkomstlanden
De CBS-statistiek geeft ook inzicht in het aantal overnachtingen. In 2022 gaat het om 39,8 miljoen overnachtingen door 13,3 miljoen gasten. In de periode voor de coronapandemie waren de gasten gezamenlijk goed voor circa 2,6 keer zoveel overnachtingen. In de coronaperiode daalde het aantal gasten weliswaar sterk, maar ging het gemiddeld aantal overnachtingen van deze gasten wel omhoog. De 6,2 miljoen gasten in 2020 waren goed voor 18,8 miljoen overnachtingen: een gemiddelde verblijfsduur van 3,1 nachten per gast. Ook in het tweede coronajaar was de verblijfsduur langer dan voor de coronaperiode (gemiddeld 3,0 nachten per gast).
Ontwikkeling aantal gasten vanuit elf herkomstlanden (x1000)

De CBS-statistiek geeft de ontwikkeling van het verblijfsbezoek door de jaren heen duidelijk weer. Het inkomend toerisme naar Nederland vanuit de elf belangrijkste herkomstlanden kende tot de coronapandemie een sterk stijgende trend. In 2014 ontvingen we in een jaar tijd in ons land ongeveer 10,7 miljoen verblijfsbezoekers uit deze elf landen (bron: CBS Statistiek Logies Accommodaties). Vijf jaar later was dit toegenomen tot bijna 15,5 miljoen. In bovenstaande grafiek is goed te zien dat de coronapandemie in de jaren daarna zorgde voor een flinke dip in het aantal bezoekers. In 2022 is het herstel zichtbaar en lag het aantal verblijfsbezoekers met 13,3 miljoen alweer boven het niveau van 2016.
Zoals uit de CBS-statistiek blijkt, komt maar liefst 71% van de bezoekers uit de vijf herkomstlanden Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten, waarbij de meeste bezoekers uit Duitsland komen. De bezoekersstroom vanuit dit land is bijna weer op het niveau van het laatste pre-coronajaar (2019). Ook de bezoekersstromen vanuit België, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk herstellen zich.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) registreert door middel van de Statistiek Logies Accommodaties (SLA) al decennialang hoeveel buitenlandse verblijfsgasten Nederland bezoeken. Maar wie zijn deze bezoekers, waarom komen ze naar Nederland en wat doen ze als ze hier zijn? Ter beantwoording van deze en andere vragen is in het kader van het Onderzoek Inkomend Toerisme veel informatie verzameld over het verblijfsbezoek aan Nederland.
Onderzoek spitst zich toe op de elf belangrijkste herkomstlanden
Het onderzoek geeft inzicht in de kenmerken van verblijfsbezoeken en de customer journey vanuit de elf belangrijkste herkomstlanden: Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Zweden, Denemarken, Polen, Oostenrijk en de Verenigde Staten. Voor dit onderzoek zijn de landen Spanje en Italië samengevoegd tot Zuid-Europa, de landen Zweden en Denemarken tot Noord-Europa en Polen en Oostenrijk tot Oost-Europa.
Onderzoek naar alle accommodatievormen
Het Onderzoek Inkomend Toerisme richt zich op alle accommodatie- en overnachtingsvormen. Dit is een verbreding van de onderzoeksgroep ten opzichte van de CBS-statistiek, die zich richt op buitenlandse bezoekers die minimaal één nacht doorbrengen op of in een hotel, pension, bed and breakfast, bungalowpark, camping of groepsaccommodatie. Vakanties op (eigen) boten, verblijven in een tweede huis, cruises en nieuwe opkomende vormen (zoals social travelling) tellen niet mee in de CBS-statistiek en ook bezoeken aan familie, vrienden of bekenden blijven in de CBS-statistiek buiten beschouwing. Het Onderzoek Inkomend Toerisme neemt al deze overnachtingsvormen wel mee en geeft daardoor een breder beeld van de verblijfsbezoeken.
5.1
Aantal
verblijfsbezoeken