Bezoekmotief


Oriënteren en boeken

Reis

Bezoekgedrag

Waardering bezoek

Herhaalbezoek intentie

Informatiebronnen ter voorbereiding bezoek aan attracties
Invloed van reviews
Verschillen in leeftijd
Verschillen in leeftijd
Kopen of reserveren van tickets voor bezienswaardigheden of attracties
Gebruikte instantie voor boeken van het vervoer naar Nederland
Verschillen in leeftijd
 
Boeken van vervoer naar Nederland
Boeken
Verschillen in leeftijd
Verschillen per bezoekreden
Verschillen in reisgezelschap
De 18-34-jarigen kopen of reserveren vaker dan de andere leeftijdsgroepen vooraf een ticket voor een bezienswaardigheid of attractie, zowel Belgische (48%) als Duitse bezoekers (44%). Ook de leeftijdscategorie 35-49 jaar doet dit relatief vaak (België: 27%, Duitsland: 31%). Bij de 50-plussers liggen deze percentages lager (België: 15%, Duitsland: 14%).


In de gevallen dat vervoer vooraf is geboekt, is dit vaak via internet gedaan (Duitsland 35%, België: 43%) of via persoonlijk contact (Duitsland 37%, België 25%). Het vervoer is vaak rechtstreeks bij de spoorwegmaatschappij of auto- of motorverhuurbedrijf geboekt. Bij Belgische dagbezoekers ligt het aandeel dat boekt bij een spoorwegmaatschappij iets hoger dan bij de Duitse dagbezoekers. Bij de Duitse dagbezoekers ligt juist de boeking bij een auto- of motorverhuurbedrijf hoger dan bij de Belgische dagbezoekers.

In Duitsland raadpleegde zo’n 6% van alle dagbezoekers een website met beoordelingen van andere reizigers, onder Belgische dagbezoekers is dit 7%. Een ruime meerderheid van deze dagbezoekers neemt de reviews van deze reizigers mee in hun bestemmingskeuze, maar nog altijd zijn andere aspecten belangrijker in de keuze. Dit aandeel is onder Belgische dagbezoekers nog iets hoger (66%) in vergelijking met de Duitsers (59%). Ongeveer een kwart van de Belgen en bijna een derde van de Duitsers laat zich niet door reviews beïnvloeden.
Invloed van reviews bij keuze voor een vakantiebestemming en/of -accommodatie

Bij de voorbereiding van een bezoek aan een attractie in Nederland of op een activiteit die ze willen ondernemen oriënteert ongeveer acht op de tien Duitsers en Belgen zich vooraf. Dit is vergelijkbaar met de oriëntatie voor het gehele dagbezoek naar Nederland. Duitsers oriënteren zich vooral via een zoekmachine (24%), gevolgd door ervaringen van vrienden, familie of kennissen (22%). Ook varen ze vaak op eerdere ervaringen met Nederland (23%). Bij de Belgen ligt dit niet heel veel anders. Zij laten zich vooral informeren door familie, vrienden of kennissen (22%), gebruiken een zoekmachine (20%) of varen op eigen ervaringen (18%).
Deze informatiebronnen zijn veruit de meest gebruikte bronnen voor de oriëntatie op een bezoek aan een Nederlandse attractie of activiteiten die ze hier willen ondernemen.
Gebruikte informatiebronnen ter voorbereiding op het bezoek aan een attractie of een ondernomen activiteit

Aandeel bezoekers dat websites met beoordelingen van andere reizigers raadpleegt

Manier van boeken van het vervoer naar Nederland

Aandeel bezoekers dat voor vertrek het vervoer naar Nederland heeft geboekt

Onder Belgische dagbezoekers is hetzelfde patroon waarneembaar onder de verschillende leeftijdsgroepen. Alleen liggen hier de percentages die vooraf het vervoer hebben geboekt of gereserveerd in alle leeftijdsgroepen hoger dan bij de Duitsers. Belgische dagbezoekers tussen de 18-34 jaar regelen het vaakst hun vervoer vooraf. Daarnaast zien we dat vervoer vaker vooraf wordt geregeld als Belgische bezoekers met jonge kinderen reizen.
Aandeel bezoekers dat voor vertrek het vervoer naar Nederland heeft geboekt per leeftijdsgroepen
Vanuit Vlaanderen en Brussel

Als bezoekers met de auto reizen, gaat het vaak om de eigen auto. Ongeveer 13% van de Duitsers en 17% van de Belgen reserveert of huurt van tevoren een auto. Bij een treinreis boekt ongeveer de helft van de Duitsers (53%) een ticket van tevoren. Bij de Belgen is twee derde van de treinreizen van tevoren gereserveerd (63%).
Aandeel bezoekers dat voor vertrek het vervoer naar Nederland heeft geboekt per vervoersmiddel

Bij Duitse dagbezoekers is het vooral de jongere doelgroep 18-34-jarigen, die vooraf het vervoer heeft geregeld (31%). Bij 50-plussers is dit aandeel het laagst (8%). Bij de Duitsers zien we verder geen verschillen in het vooraf boeken of reserveren van vervoer tussen de verschillende reisgezelschappen.
Vanuit Duitse grensregio’s
Aandeel bezoekers dat voor vertrek het vervoer naar Nederland heeft geboekt per leeftijdsgroepen

Het merendeel van de dagbezoekers heeft voor vertrek geen vervoer geboekt of gereserveerd. Onder de Belgische dagbezoekers wordt dit wel vaker gedaan in vergelijking met de Duitse dagbezoekers. Ruim een kwart van de Belgische dagbezoekers heeft het vervoer gereserveerd of geboekt, onder Duitse dagbezoekers is dit 18%. Duitse dagbezoekers hebben voornamelijk een boeking of reservering gemaakt voor de auto (61%), gevolgd door de trein (28%). Bij de Belgen ligt dit net iets anders. Zo’n 48% heeft een boeking of reservering gemaakt voor de auto en 35% voor de trein.
Aandeel bezoekers dat voor vertrek het vervoer naar Nederland heeft geboekt

Een dagbezoek aan Nederland wordt kort van tevoren gepland. Bij ruim een kwart van de Duitse dagbezoekers en bij één op de vijf Belgische dagbezoekers is dit zelfs minder dan 24 uur van tevoren.
De meeste dagbezoeken worden een dag tot een week van tevoren gepland (Duitsers: 35%, Belgen: 39%). Dagbezoeken worden nauwelijks drie maanden of langer van tevoren gepland.
Bij de Duitse dagbezoekers is nauwelijks verschil te zien tussen de verschillende leeftijden. Bij de Belgische dagbezoekers valt op dat 50-plussers nog korter van tevoren hun dagtrip plannen dan de jongere leeftijdsgroepen. Zo’n 65% van de 50-plussers plant de trip een week van tevoren of korter, onder 18-34-jarigen is dit 54% en onder de leeftijdsgroep 35-49 jaar 57%. Bij de Belgische dagbezoekers is het daarnaast ook opvallend dat ze over het hele jaar kort van tevoren boeken, maar dat ze dit in de zomer nóg korter van tevoren doen.
Hoe lang van tevoren wordt een bezoek aan Nederland gepland?
Opvallend is dat de groep 18-34-jarigen vaker een informatiebron raadpleegt ter voorbereiding dan de andere leeftijdsgroepen. Slechts 14% van de 18-34-jarigen raadpleegt geen informatiebron, onder de leeftijdsgroep 35-49 jaar is dit al 28% en onder de groep 50-plussers is dit zelfs 36%. Dit komt ook doordat deze laatste leeftijdsgroep vaker uitgaat van eigen ervaringen. De doelgroep 18-34-jarigen gebruikt vaker socialmediakanalen als informatiebron (14%) dan de andere leeftijdsgroepen (35-49 jaar: 10%, 50 jaar of ouder: 7%). Ook wordt door deze groep relatief vaak de website van de attractie geraadpleegd (11%).
Duitse 50-plussers raadplegen minder vaak informatiebronnen ter oriëntatie op hun bezoek aan een Nederlandse attractie. Jongere leeftijdsgroepen noemen naast het gebruik van een zoekmachine, eigen ervaringen en informatie van anderen, relatief vaak social media (17%). Maar ook de website van de attractie wordt door deze groep relatief vaak gebruikt (10%).
Vanuit Vlaanderen en Brussel
Vanuit Duitse grensregio’s
Van de Belgen die met een recreatief motief een dagbezoek brengen aan Nederland, geeft 24% aan een zoekmachine (bijv. Google) te gebruiken ter voorbereiding op het bezoek.
Daarnaast geeft 24% aan dat ze informatie en tips krijgen via vrienden, familie en kennissen. Verder geeft 20% aan dat ze uit ervaring al een en ander weet (‘reeds bekend’). Belgen die familie of vrienden bezoeken krijgen vooraf informatie en tips vanuit vrienden, familie en kennissen (42%). Zo’n 20% geeft aan dat ze uit eigen ervaring al een en ander weet (‘reeds bekend’). En 14% zegt een zoekmachine zoals Google te gebruiken. Ruim een kwart van de Belgen die winkelen in Nederland, raadpleegt geen bronnen (29%). Zo’n 24% geeft aan dat ze uit eigen ervaring al een en ander weet (‘reeds bekend’). En 22% krijgt tips van vrienden, familie en kennissen.
Van de Duitsers die met een recreatief motief een dagbezoek brengen aan Nederland, gebruikt 29% een zoekmachine (bijv. Google) ter voorbereiding op het bezoek. Daarnaast geeft eveneens 29% aan dat zij uit eigen ervaring al een en ander weet (‘reeds bekend’). Verder geeft nogmaals 28% aan dat ze informatie en tips krijgt via vrienden, familie en kennissen.
Duitsers die familie of vrienden bezoeken gaan vaker af op informatie en tips van vrienden, familie en kennissen (39%). Zo’n 22% geeft aan dat ze uit eigen ervaring al een en ander weet over de bestemming (‘reeds bekend’). En 18% zegt een zoekmachine zoals Google te gebruiken.
Van de Duitsers die naar Nederland komen om te winkelen, geeft 31% aan dat ze uit eigen ervaring al een en ander weet over de bestemming (‘reeds bekend’). 28% geeft aan geen bronnen te hebben geraadpleegd voor het dagje winkelen in Nederland. Zo’n 22% krijgt tips van vrienden, familie of kennissen en 21% zoekt informatie via een zoekmachine (bijv. Google).
Vanuit Vlaanderen en Brussel
Vanuit Duitse grensregio’s
Belgen die met jonge kinderen reizen (t/m 5 jaar) en Belgen die met collega’s reizen, raadplegen vaker informatiebronnen dan andere reisgezelschappen. Deze reisgezelschappen raadplegen vaak vrienden of kennissen of maken gebruik van zoekmachines.
Onder de verschillende Duitse reisgezelschappen zie je slechts kleine verschillen in het gebruik van informatiebronnen. Wel opvallend is dat Duitsers die alleen of met partner naar Nederland reizen zich minder vaak oriënteren dan andere reisgezelschappen.
Vanuit Vlaanderen en Brussel
Vanuit Duitse grensregio’s
Verschillen in leeftijd
Opvallend is dat de groep 18-34-jarigen vaker een informatiebron raadpleegt ter voorbereiding dan andere leeftijdsgroepen. Slechts 12% van de 18-34-jarigen raadpleegt geen informatiebron, onder de leeftijdsgroep 35-49 jaar is dit al 24% en onder de 50-plussers zelfs 32%. Dit komt ook doordat 50-plussers vaker vertrouwen op eigen ervaringen. Bij de doelgroep 18-34-jarigen zie je dat zij socialmediakanalen vaker als informatiebron gebruiken (19%) dan andere leeftijdsgroepen (35-49 jaar: 8%, 50 jaar en ouder: 7%).
Duitse 50-plussers raadplegen minder vaak informatiebronnen ter voorbereiding op hun reis naar Nederland in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Jongere bezoekers gebruiken relatief vaker Google en socialmediakanalen ter voorbereiding dan 50-plussers. De 50-plussers raadplegen ook minder vaak anderen (familie, vrienden en kennissen) dan de andere leeftijdsgroepen.
Vanuit Vlaanderen en Brussel
Vanuit Duitse grensregio’s

Bij de voorbereiding van een dagbezoek aan Nederland zijn vrienden, familie en kennissen vaak een belangrijke informatiebron voor Duitsers en Belgen. Daarnaast gaan met name Duitsers, maar ook Belgen, af op hun eigen ervaringen met Nederland. Zoekmachines en social media zijn daarna de meest gebruikte informatiebronnen door Belgen en Duitsers – bij de Duitsers net iets meer dan bij de Belgen. Ongeveer één op de vijf Belgen en Duitsers raadpleegt geen informatiebronnen ter voorbereiding op een dagbezoek.
Let op: Het gaat bij deze resultaten om bronnen die bezoekers gebruiken ter informatie. Het kan zijn dat bezoekers éérder al inspiratie opdeden via andere bronnen. Ze lazen bijvoorbeeld een krantenartikel of tijdschrift over een bepaalde bestemming en gingen vervolgens op zoek naar meer informatie – of planden meteen een dagbezoek aan Nederland.
Informatiebronnen ter voorbereiding op het bezoek aan Nederland

In de open antwoorden valt op dat veel Belgische bezoekers aangeven dat Nederland goedkoper is dan België. In combinatie met de korte reisafstand is dit voor hen een goede keuze om Nederland te bezoeken. Ze raken vaak geïnspireerd door anderen (familie of vrienden) of door hun eigen ervaring. Dit leidt ertoe dat ze vaak nieuwe plekken van Nederland willen ontdekken, of juist naar dezelfde bestemming terug willen keren. In de gegeven antwoorden valt ook op dat Nederlandse bestemmingen vaak op hun to-do-lijstje staan (bijvoorbeeld een bezoek aan Amsterdam).
Enkele quotes van Belgische dagbezoekers
Let op: het gaat hier niet om het kopen van kaartjes bij de kassa /entree van de bezochte attractie/bezienswaardigheid.

Bijna drie op de tien Duitse en Belgische dagbezoekers heeft tijdens het bezoek aan Nederland toegangskaarten, tickets of kortingskaarten voor bezienswaardigheden of attracties gekocht of gereserveerd (dus niet aan de kassa).
De 18-34-jarigen kopen of reserveren vaker dan de andere leeftijdsgroepen vooraf een ticket voor een bezienswaardigheid of attractie, zowel Belgische (48%) als Duitse dagbezoekers (43%). Ook de leeftijdscategorie 35-49 jaar doet dit relatief vaak (België: 28%, Duitsland: 30%). Bij de 50-plussers liggen deze percentages lager (België: 12%, Duitsland: 10%).
Aandeel bezoekers dat tijdens het dagbezoek via internet of op een andere manier toegangskaarten, tickets, kortingskaarten, etc voor bezienswaardigheden/attracties in Nederland heeft gekocht of gereserveerd

Ruim een kwart van de Duitse dagbezoekers heeft voorafgaand aan het bezoek aan Nederland toegangskaarten, tickets of kortingskaarten voor bezienswaardigheden of attracties gekocht of gereserveerd. Ongeveer 72% heeft dit (nog) niet gedaan.
Bij de Belgische dagbezoekers heeft bijna drie op de tien bezoekers dit vooraf al geregeld, en een ruime meerderheid (nog) niet (69%).
Aandeel bezoekers dat van tevoren (voordat men in Nederland is) via internet of op een andere manier toegangskaarten, tickets, kortingskaarten, etc. voor bezienswaardigheden of attracties in Nederland heeft gekocht of gereserveerd
Enkele quotes van Duitse dagbezoekers

Uit de open antwoorden van Duitse bezoekers blijkt dat ze op verschillende manieren op het idee kwamen om Nederland te bezoeken. Sommige Duitsers kwamen als kind al vaak naar Nederland en doen dat nu weer, of nog steeds. Anderen wonen zo dicht bij Nederland, dat ons land makkelijk is om te bezoeken. Ook het feit dat Nederlandse winkels op zondag open zijn, is voor sommigen een reden. Daarnaast kwamen Duitsers ook via vrienden, familie en anderen op het idee om naar Nederland te komen. Ook via internet deden sommige Duitsers inspiratie op. Daarnaast was hun dagbezoek vaak (in combinatie met) een bezoek aan familie en vrienden.
Aan de bezoekers hebben we gevraagd hoe men op het idee gekomen is om Nederland te bezoeken. Is men bijvoorbeeld geïnspireerd geraakt door familie, vrienden of heeft men iets gelezen of gezien? Hieronder een aantal van de gegeven antwoorden.
Oriënteren
 
3.2
Oriënteren en boeken